Αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας σε αγώνα για τα playoffs του Europa League

//Αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας σε αγώνα για τα playoffs του Europa League

Αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας σε αγώνα για τα playoffs του Europa League

Αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας σε αγώνα για τα playoffs του Europa League

12 Σεπτεμβρίου 2019
E-002746-19
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002746-19
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού

Theodoros Zagorakis (PPE)

Θέμα: Αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας σε αγώνα για τα playoffs του Europa League Πρωτοφανή γεγονότα με χρήση αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας συνέβησαν στην αναμέτρηση της Slovan-Bratislava με τον ΠΑΟΚ για τα playoffs του Europa League. Σύμφωνα με καταγγελίες, ύστερα από ένταση που προκλήθηκε μεταξύ των ανδρών ασφαλείας του γηπέδου και μερίδας φιλάθλων, επενέβη η σλοβακική αστυνομία κάνοντας χρήση σιδερένιων γκλοπ, αλλά και πλαστικών σφαιρών, εναντίον ανυποψίαστων θεατών. Το αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο αρκετοί φίλοι του ΠΑΟΚ, ενώ η κατάσταση ενός εκ των τραυματισμένων κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς υπέστη σοβαρή ζημιά στο μάτι και έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ έχει πλέον ειδικές αρμοδιότητες στον τομέα του αθλητισμού, αλλά και το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση πλαστικών σφαιρών μέσα σε γήπεδο, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό αγώνα διασυλλογικής οργάνωσης, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για τις απαράδεκτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην εξέδρα των φιλοξενούμενων στο γήπεδο της Slovan-Bratislava;2. Δεδομένου ότι η ίδια υποστήριξε σθεναρά τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ασφάλεια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και άλλες αθλητικές διοργανώσεις (ΣΣΣΕ αριθ. 218), ενώ χρηματοδοτεί τακτικά πρωτοβουλίες της Interpol/Europol στον σχεδιασμό και την εκτέλεση μέτρων αστυνόμευσης και ασφάλειας για αθλητικές διοργανώσεις, σκοπεύει να προωθήσει δικλείδες ασφαλείας ενάντια στη χρήση αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας εντός των αθλητικών γηπέδων;

2019-10-02T09:00:17+00:00Οκτώβριος 2nd, 2019|ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ|

About the Author: